berrchכאבי ברכיים מוכרים היטב לאנשים רבים מן האוכלוסייה. מעבר לכך שכאבי ברכיים מופיעים אצל למעלה מ-60 אחוזים מאלו העוברים את גיל ה-50, נוטים לסבול מכאבים אלו גם אנשים צעירים יותר, לרבות נערים ונערות בגיל העשרה, אשר עוסקים בספורט על בסיס קבוע או אשר מבצעים תנועות לא נכונות בעת הליכה או ריצה.

מקורן של בעיות בריאותיות הנוגעות למפרקי הברך הן רבות ומגוונות. בין היתר, עשויות הברכיים להיפגע כתוצאה מטראומה (תאונות דרכים/עבודה, נפילות וכדומה) ומעומס רב אשר קיים על מפרק הברך מסיבות שונות, כמו הרמת משאות כבדים, ביצוע ספורט הכולל ריצות וקפיצות תכופות וכדומה. הכאבים עצמם, חשוב לציין, יופיעו כאשר אחת מן הרקמות הקיימות סביב לברך ניזוקה ואין ביכולתה להמשיך ולתפקד באופן ראוי שיאפשר לאדם להמשיך את חייו ללא הפרעות. דבר נוסף אותו חשוב לדעת, הוא כי לעיתים כאבי ברכיים הינם סימפטומים של בעיות רפואיות אחרות בגוף, כמו בעיות בגב עליון/תחתון, דלקות פרקים במותניים ועוד, ועל כן כאשר מופיעים כאבים אלו חשוב להעניק להם את תשומת הלב הראויה.

 

 

כיצד ניתן להימנע מבעיות רפואיות בברכיים ומן הכאבים להם גורמות בעיות אלו?

כאמור, אחת מן הסיבות העיקריות לקיומם של כאבי ברכיים היא פעילות גופנית ללא בקרה המאמצת באופן קבוע את אזור הברכיים הכוללת ריצות וקפיצות מרובות. עם זאת חשוב להבין כי פעילות גופנית מבוקרת ומונחית תהייה זו אשר תמנע בעיות ברכיים. בפעילות גופנית יש לשים לב לאופי הפעילות ולהקפיד על רמת זהירות בשעת ביצועה: שימוש במגן ברכיים, התאמת אופי הפעילות, שימוש נכון במתקני הספורט ובאביזרים השונים, כל אלה עשוי לצמצם באופן משמעותי את הסיכוי לסבול מבעיות ברכיים. מחקרים וסקרים שנערכו בנושא גילו כי אחוז גבוה מאלו אשר סובלים מכאבי ברכיים הינם אנשים אשר לא בהכרח עוסקים בפעילות גופנית מאומצת, אלה אשר אינם עוסקים בספורט כלל מפרק הברך חלש מאוד ורגישותו גבוה יותר גם כאשר מבצעים פעולות פשוטות כמו הליכה ארוכה או עלייה במדרגות.

פעילות גופנית מסודרת ומתוכננת מראש חיונית מאוד לחיזוק שרירי הברכיים ניתן ומומלץ להצטייד בזוג נעליים נוחות אשר מאפשרות להתהלך בהן שעות ארוכות להימנע מנעילת נעליים לא איכותיות, בעלות עקב גבוה מדי או בעלות סוליה דקה יתר על המידה. בנוסף, מומלץ לקרר את הברכיים באופן עקיף לאחר מאמץ (לא מומלץ להניח קרח על הברכיים לאחר ריצה, לצורך הדגמה) וכן להניע את הרגליים אחת לשעה לכל הפחות על מנת למנוע את התנוונותו של מפרק הברך.

טיפולים ברפואה משלימה לכאבי ברכיים

לרפואה המשלימה מספר שיטות לטיפול בכאבי ברכיים, טיפול ברפואה סינית לדוגמא הכולל דיקור וטיפולי טווינה- פיזיותרפיה סינית, מאוד יעילים. המטופל עובר תשאול מקיף ועונה על שאלות המחקות אחר זמן הופעת הכאב, מיקום, תדירות. המטפל מבצע בדיקה ידנית ובוחן את תקינות המפרק, טווחי תנועה, גמישות, נבדק באיזה מנח מופיע הכאב (ברך כפופה/ ישרה). לאחר תשאול ואבחון מתבצע טיפול בכלים מעולם הרפואה הסינית: דיקור וטווינה. טווינה הינו טיפול מנואלי שנועד להחזיר את הפעולה התקינה של מפרק הברך, מחזיר את טווחי התנועה ומשפר את התנועתיות. הדיקור פועל בכמה רבדים : הפחתת הכאב, יבוש הנוזלים במידה ויישנם וכתוצאה מכך מניעת דלקת, הדיקור מעודד את זרימת הדם במפרק. כמו כן המטופל מקבל הנחיות לתרגילים לביצוע בבית על מנת לחזק את שרירי המפרק. טיפול בכאבי ברכיים דורש תהליך של סדרת טיפולים וההחלמה הדרגתית, לאט לאט מטיפול לטיפול טווחי התנועה משתפרים וחוזרים למלוא הפוטנציאל. במקרים בהם כאבי הברכיים מקורם בהשלכה מכאבי גב – כירופרקטיקה הינו התחום המתאים בשילוב עם רפואה סינית. כירופרקטור מומחה לעמוד שדרה יאבחן את מקור כאבי הגב בחוליות עמוד השדרה הרלוונטיות. הוא ישחרר את לחץ החוליות מהעצב ע"י כיוונון מחודש. רפואה סינית תטפל בכאבי הברכיים.